წველის დაწყების წინ მწველავი მშიერ ხბოს მიუშვებს ძროხასთან, რომ ძროხამ „ხბოსთვის შენახული“ აწურული რძე ჩამოუშვას და ხბოს მოშორების შემდეგ მეტი მოიწველოს. ზოგჯერ ძროხა წველის დროსაც აიწურავს რძეს. მაშინ იქვე დაბმულ ხბოს ხელახლა მიუშვებენ დედასთან.
ამ პროცესს ქართლურად მოგერისება ჰქვია.
ძროხის მოტყუების ამგვარი და განსხვავებული წესიც გავრცელებულია საქართველოს რამდენიმე კუთხეში, წესის შესაბამისად იხმარება მოგერისების მსგავსი გმოთქმებიც:
გენვა, მოგენვა – იმერულსა და გურულში.
დაგერება – კახურში.
გერება – ხევსურულსა და ჯავახურში.
გირება – პანკისური (ფშაურ კილოში).
ამ საკითხზე იხ. ვრცლად „წერილებში“ (მოგერისება და გერი).
to main page | Top 10 • Feedback • Login | top of page |
© 2008 David A. Mchedlishvili | XHTML | CSS | Powered by Glossword 1.8.9 |