რძისა და ფქვილისაგან გაკეთებული ფაფის მსგავსი საჭმელი (პ. ჭარ.). კეთდებოდა ელარჯივით: ქვაბში ასხამდნენ რძეს, რომ ადუღდებოდა, ჩაყრიდნენ ბლომად დაჭრილ ჭყინტ ყველს და კირზათი კარგად მოზელდნენ, სანამ ყველი არ ჩადნებოდა. ამის შემდეგ ცოტა ფქვილს მოუკიდებდნენ. მოზელდნენ კიდევ კარგათ და ცოტა ხნით მოსაშუშებლად ისევ ცეცხლზე დატოვებდნენ. რომ ჩაშუშდებოდა, ეს იყო ჩემქვა (მასალები, ტ. 3, ნაწ. 2,. გვ. 208).
Source: მეგრულ-ქართული ლექსიკონი = Megrelian-Georgian dictionary : [3 ტომად] / ოთარ ქაჯაია ; [სარედ. საბჭო: თ. გამყრელიძე (მთ. რედ.) [და სხვ.]]. - თბილისი : ნეკერი, 2001. - 29 სმ.