ჸა ჸე ჸვ ჸი ჸო ჸუ ჸჰ ჸჷ ჸჸ
ჸვა ჸვე ჸვი

ჸვალ-ი (ჸვალ/რს)

ლაზ. ყვალი//ყუ̂ალი ყველი (ნ. მარი).
ყველი.
 
კვარიას მეჩჷ ნოკვეთჷ ჸვალი
ყვავს მისცა ნაჭერი ყველი.: ი. ყიფშ., გვ. 175
ჟირი დერგი ჸვალი
ორი ხალანი ყველი. : ქხს, 1, გვ. 216
ჸვალი შეიძლება იყოს: გებჟალია// გებჟალაფირი//გევჟალაფირი — ახალგადაზელილი ყველი, რძე რომ გასდის, ზევიდან პიტნიანი მარილდაყრილი; კაზლა//კაზილა //კაზჷლა ჸვალი — გადაუხარშავი ყველი, ე. წ. იმერული ყველი. შდრ. კაზალა ნაჭერი ყუელი (საბა);
კიბუჸვალი//კიბჷჸვალი//კიფჸვალი// კიფუალი — გადაუხარშავი ყველი — კბილის ყველი (ს. მაკალ., გვ. 165);
ოჩოჩე//ჩოჩოშ ჸვალი — ჩოჩოში (იხ.) ჩანადები ყველი; ჸველიერიში ჸვალი — ყველიერის ყველი — ყველიერისათვის
საგანგებოდ შენახული ყველი; შიბილ(ი) ჸვალი — დაწნული ყველი (სულუგუნი) — ყველს გადახარშავენ და წნავენ;
ჭალაჸვალი//ჭალავარი ახალშედედებული ყველი; ჭვეჭვერეში//კვეკვერეში ჩვილი, ახლადამოყვანილი ყველი (პ. ჭარ.);
ჭიორილი ჸვალი — ნასვრეტებიანი ყველი — ახალამოყვანილ ყველს აჩერებენ სითბოში, ის ფუვდება და უჩნდება ნასვრეტები; ჭყინტუ ჸვალი — ჭყინტი ყველი.
Source: მეგრულ-ქართული ლექსიკონი = Megrelian-Georgian dictionary : [3 ტომად] / ოთარ ქაჯაია ; [სარედ. საბჭო: თ. გამყრელიძე (მთ. რედ.) [და სხვ.]]. - თბილისი : ნეკერი, 2001. - 29 სმ..
to main page Top 10FeedbackLogin top of page
© 2008 David A. Mchedlishvili XHTML | CSS Powered by Glossword 1.8.9