E. vineRus. лозаL. vitis (Vitis vinifera) ვაზის ნაყოფის სამკურნალო თვისებები ოდითგანვე იყო ცნობილი. მწიფე ნაყოფს აქვს მსუბუქი საფაღარათო მოქმედება, მდიდარია რკინით ამიტომ ძალზე სასარგებლოა რკინადეფიციტური ანემიის დროს, ყოველდღე საკვების მიღებიდან ერთი საათის შემდეგ ქიშმიშის მირთმევა სასარგებლოა სისხლნაკლებობის, ენერგიის უკმარისობის, ღვიძლის გადიდების, ყაბზობის დროს. ყურძენში ბევრია შაქარი და ორგანული მჟავები, აგრეთვე ბუნებრივი ანტიოქსიდანტები.
Source: გოგიჩაძე, გ. სამედიცინო ტერმინოლოგიის ქართულ-ინგლისურ-რუსულ-ლათინური განმარტებითი ლექსიკონი / გ. გოგიჩაძე, ა. გედენიძე, ჯ. ჭუმბურიძე ; [რედ.: ნოდარ ჭიჭინაძე, ალექსანდრე ქორელი]. - თბ. : მერიდიანი, 2009. - 496გვ. ; 20სმ.. - ბიბლიოგრ.: გვ. 394-395. - ISBN: 978-9941-10-174-8[MFN: 138888]