ბატკანი, ცხვრის შვილი, გაჩენიდან (გაზაფხულიდან) დაზამთრებამდე (8-9 თვემდე). See also: დადოლება, დარევა =ჯავახური ლექსიკონი / გიორგი ზედგინიძე; რედ. ვლადიმერ ზედგინიძე. - თბილისი: More…
საქონლის ხორცის ხრტილოვანი ნაწილი, კრატუნი რომ გაუდის ჭამის დროს. ◊ საერთოდ, რაც კრატუნობს (მაგ. ხმელი პური). „კრატუნა პური მამეცი“. ჯავახური ლექსიკონი / გიორგი ზედგინიძე; More…
ჭამის დროს საჭმელში მოყოლილი მაგარი ნაწილაკის (კბილს მისი გაკვნეტა რომ არ შეუძლია) ხმიანობა. =„რა არი, ამ პურში რა შეაყოლეთ ასრეთი, რო სუ კრაწა-კრუწი გაუდის!“ See also: კნაწა-კნუწი More…
უადგილო სიცილი. =„რაგორც გინდა უთხარი, მაგრამ კრეჭა-ღრეჭა თუ არ დაიწყო, ისრე ვერ გასძლემს“. =ჯავახური ლექსიკონი / გიორგი ზედგინიძე; რედ. ვლადიმერ ზედგინიძე. - თბილისი: საუნჯე: ვაჟა More…
სახვნელი იარაღის (გუთნის, კავის) კბილი ხვნის დროს ჰორიზონტალურ მდგომარეობაშია, ანუ, როგორც იტყვიან, ბოლოს უსვამს. თუ დაირღვა ეს წესი, ბოლომ აიწია, ე.ი. წვეროზე მიდის, მაშინ ამბობენ: More…
მეტად ღუნწი, ძუნწი. See also: კუწუმწრახი =ჯავახური ლექსიკონი / გიორგი ზედგინიძე; რედ. ვლადიმერ ზედგინიძე. - თბილისი: საუნჯე: ვაჟა წოწკოლაური, 2014. - 370 გვ.; 22 სმ.
მწყემსის გრძელი ჯოხი, თავში რგოლით დამგრებული კავი აქვს გაკეთებული. როდესაც რომელიმე ცხვრის დაჭერა უნდათ, კავს გამოსდებენ ფეხში და დააკავებენ. See also: კავი =ჯავახური ლექსიკონი / More…